ΔΕΥ-ΠΑΡ9:00 - 21:00Καλέστε μας210 721 8111

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα (ιατρικά λειομυώματα) είναι πολύ συχνοί καλοήθεις όγκοι του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

Ινομυώματα

Title:

Description:

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα (ιατρικά λειομυώματα) είναι πολύ συχνοί καλοήθεις όγκοι του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

Τα ινομυώματα (ιατρικά λειομυώματα) είναι πολύ συχνοί καλοήθεις όγκοι του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Προέρχονται από τους λείους μυικούς ιστούς που αποτελούν το όργανο της μήτρας.
Ανευρίσκονται σε ποσοστά που κυμαίνονται σύμφωνα με διαφορετικές μελέτες έως και 40 έως και 60 ή και 70 % αν υπολογίσουμε και τα πολύ μικρά μεγέθη. Το μέγεθος τους μπορεί να κυμαίνεται από μικρότερα του ενός εκατοστού έως και μεγαλύτερα των 20 ή και 30 εκατοστών. Μπορεί να είναι μονήρη η πολλαπλά. Τα ινομυώματα είναι νόσος με επίπτωση κυρίως στην αναπαραγωγική περίοδο της γυναίκας, ανευρίσκονται συνήθως μετά τα 20 έτη ενώ μετά την εμμηνόπαυση συρρικνώνονται καθώς είναι όπως λέμε ορμονοεξαρτώμενα δηλαδή μεγαλώνουν με την δράση των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών που παράγουν οι ωοθήκες κυρίως κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας.

Συμπτωματολογία
Τα ινομυώματα συνήθως είναι ασυμπτωματικά πολλές δε φορές ανευρίσκονται σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο. Όταν προκαλούν συμπτώματα αυτά κυρίως έχουν την μορφή ακατάστατη η αυξημένη αιμορραγία κυρίως στη διάρκεια της περιόδου (μηνορραγία) ή και εκτός περιόδου μητρορραγία. Σπανιότερο σύμπτωμα μπορεί να είναι ο πόνος καθώς και το αίσθημα βάρους ειδικά σε πιο μεγάλα ινομυώματα. Επίσης συχνά προκαλούν αίσθημα πιέσης με συνοδά συμπτώματα από τα γειτονικά όργανα όπως συχνουρία από την πιεση ουροδόχου κύστης ή δυσκοιλιότητα από την πίεση του εντέρου.

Κάποιες φορές μπορούν να προκαλούν δυσκολίες στην σύλληψη – υπογονιμότητα, καθώς και προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά μπορεί να είναι 1) ανώμαλη εμφύτευση του πλακούντα, 2) αποβολή πρώτου τριμήνου, 3) πρόωρες συσπάσεις μήτρας, 4)πρόωρη αποκόλληση πλακούντα. Τα συμπτώματα αυτά κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σχετικά σπανια, ενώ τις περισσότερες φορές οι γυναίκες με ινομυώματα έχουνε μια ομαλή και ανεπιπλεκτή εγκυμοσύνη.

Διάγνωση
Η διάγνωση συνήθως γίνεται με το διακολπικό ή εξωτερικό υπερηχογράφημα της μήτρας. Επίσης μπορεί να βοηθήσει η μαγνητική τομογραφία MRI. Σε κάποιες περιπτώσεις και οι δείκτες CA 125.

Category
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Year

© 2022 Dimitrios Traxanas, All Rights Reserved.a